V članku “V sporne posle, v katerih so poniknili milijoni, vpleteni tudi celjski podjetniki”, objavljenem na celje.info lahko beremo, da je portal Pod črto razkril podrobnosti posla med celjskim podjetjem Avioprojekt in Splošno bolnišnico Jesenice. V tem poslu je neznano kam poniknilo 4,6 milijona evrov. Po navedbah poprej omenjenega portala naj bi svojo vlogo odigrali celjski podjetniki Aleksander Jančar, Zvonko Petek ter Jure Paušer. Preiskava tega primera poteka zelo počasi, od leta 2014, ko so se pojavili sumi nezakonitih dejanj je tožilstvo s strani policije prejelo samo dve ovadbi, eno leta 2017, drugo v lanskem letu.

Po poročanju portala Pod črto se naj bi izginotje denarja zgodilo pri projektu gradnje garažne hiše ob jeseniški bolnišnici. Posel za gradnjo garažne hiše v vrednosti 2,4 milijona evrov je v letu 2008 na javnem razpisu, po katerem je izbrani izvajalec dobil posel za gradnjo kot tudi 30-letno stavbno pravico za upravljanje garažne hiše dobilo najprej podjetje Konstruktor VGR. Deset dni po pridobljenem poslu se je Konstruktor VGR gradnji garažne hiše odpovedal ter posel prenesel na novoustanovljeno celjsko podjetje Avioprojekt v lasti Aleksandra Jančarja, ki pa ga glede na razpisne pogoje, po pravnem mnenju, ki ga je naročilo Ministrstvo za zdravje, sploh ne bi smelo niti moglo dobiti. Prenos se je kljub temu uspešno izvedel, saj je bolnišnica takrat razpolagala z drugačnim pravnim mnenjem.

Kmalu je sledila druga nenavadnost po odobritvi prenosa poslov na Avioprojekt. Splošna bolnišnica Jesenice je celjskemu podjetju z davkoplačevalskim denarjem pokrila vse stroške pridobivanja gradbenega dovoljenja (čez 300 tisoč evrov). Takoj zatem pa je po poročanju zgoraj omenjenega portala Jančar podjetje Avioprojekt prodal nekdanjemu lastniku podjetja Pluton gradnje Zvonku Petku ter zanj iztržil visokih 620.000 evrov. Pri portalu Pod črto še ugotavljajo, da je imel Avioprojekt tik pred prodajo le za slabih 34.000 evrov lastnega premoženja.

V začetku leta 2010 takoj po prodaji je Avioprojekt pridobil zelo nenavadno posojilo Hypo Leasinga v višini kar trikratne ocenjene vrednosti projekta. Po poročanju portala Pod črto je namesto 2,4 milijona evrov Hypo Leasing Avioprojektu odobril 7,2 milijona evrov posojila. Ugotavljajo še, da je Avioprojekt tako visoko posojilo dobil zato, ker je poleg garažne hiše zastavil tudi zunanje parkirišče bolnišnice, katerega naj bi Avioprojekt pridobil na podlagi pogodbe med Jančarjem ter direktorjem jeseniške bolnišnice Igorjem Horvatom, a podpis takšne pogodbe po poročanju poprej navedenega portala direktor jeseniške bolnišnice zanika in trdi, da gre za ponarejen dokument, le-ta pa je bil ključen za pridobitev tako visokega posojila.

Vseskozi naj bi Jančar trdil, da s 7,2 milijona evrov visokim posojilom nima nič, saj da sta se glede tega dogovarjala izključno kupec podjetja Avioprojekt (Zvonko Petek oziroma njegov nečak Jure Paušer, ki je postal direktor Avioprojekta).

Po navedbah portala Pod črto se z Jančarjevo trditvijo o nevpletenosti v pridobitev posojila ne skladata vsaj dva indica, že prej omenjena pogodba o pridobitvi upravljalskih pravic za zunanje parkirišče kot tudi pooblastilo za podpis posojilne pogodbe, ki ga je Juretu Paušerju, podpisniku posojilne pogodbe dal prav Jančar, ki je bil v ključnem trenutku pridobitve denarja od Hypo Leasinga še kar direktor Avioprojekta.

Nadalje še pišejo, da je po pridobitvi 7,2 milijonskega posojila Avioprojekt pod vodstvom Jureta Paušerja zgradil garažno hišo ter pričel pobirati parkirnino. Vendar prihodki iz naslova upravljanja parkirišča so bili nižji od letnih stroškov podjetja, kar je vodilo v stečaj Avioprojekta. Pred stečajem je sledil po poročanju portala Pod črto ključni manever, s katerim je bilo lastništvo preneseno na podjetje, katerega lastništvo se po še enem vmesnem podjetju izgubi v davčnih oazah. Po poročanju naj bi izginila tudi poslovna dokumentacija podjetja, s čimer so se zabrisale sledi toka 7,2 milijona evrov posojila.

Z revizijo je bilo naknadno ugotovljeno, da je Avioprojekt za gradnjo garažne hiše porabil 2,4 milijona evrov. Paušer naj bi pojasnjeval, da so preostali denar porabili še za ureditev komunalne infrastrukture, opreme garažne hiše ter za plačilo nekaterih ostalih stroškov, vendar se je izkazalo, da naj bi bilo teh stroškov le za okoli 200 tisoč evrov. Skupaj je torej Avioprojekt garažna hiša stala okrog 2,6 milijona evrov, razlika v višini 4,6 milijona evrov naj bi izginilo neznano kam.

Iz tega posla je Hypo Leasing ustvaril pet milijonov evrov izgube. Z državnim reševanjem avstrijskih bank so to izgubo pokrili avstrijski davkoplačevalci, pišejo na portalu Pod črto, kjer si lahko obširen članek preberete v celoti.

Po navedbah portala Celje.info je nekdanji direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat danes direktor Doma starejših Škofljica, Jure Paušer je po Avioprojektu postal lastnik ter direktor še nekaj gradbenih podjetij, ki državi zaradi neplačanih davkov danes dolgujejo že več kot 100.000 evrov, bankam pa več milijonov evrov. Aleksander Jančar pa je lastnik več uspešnih hotelov v Sloveniji, v minulih letih pa je služil tudi z državnimi posli ter subvencijami.

Članek “V sporne posle, v katerih so poniknili milijoni, vpleteni tudi celjski podjetniki” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/kronika/v-sporne-posle-v-katerih-so-izginili-milijoni-vpleteni-tudi-celjski-podjetniki/