Na mednarodnem tekmovanju v Maleziji je 12 dijakov Gimnazije Celje Center (GCC) osvojilo izjemne rezultate, osvojili so odlično 4. mesto med vsemi evropskimi ekipami in vidno izboljšali njihov lanski rezultat iz Vietnama.

Tekmovanje World Scholar’s Cup je potekalo od 18. Do 23. junija v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, udeležilo se ga je več kot 4000 mladih iz 40 držav sveta in med temi je bilo 12 dijakov z GCC. Le-ti so se z vrstniki pomerili v štirih različnih kategorijah: debati, pisanju eseja in individualnem ter skupinskem preverjanju znanja. Tema tokratnega tekmovanja je bila entangled world (zapeljani svet, op. p.), vključevala pa je poznavanje 6 različnih področij: zgodovine, literature, umetnosti, znanosti, družboslovnih ved ter posebnega področja.

Maja Ciglar, tretješolka in najboljša posameznica šole je dosegla srebrno medaljo na družboslovnem in zlato na posebnem področju ter srebrno medaljo v poznavanju vseh področij. Skupaj s članoma svoje ekipe Mitjo Suvajacem iz 3. letnika ter Alenom Pokupcem iz 2. letnika je osvojila odlično 21. mesto med več kot 700 ekipami v Scholar’s Bowlu in srebrno medaljo v debati. To sta osvojili tudi ekipi v sestavi Neža Leskošek, Lara Dea Golob in Matej Zidarn (2. letnik) z 32. mestom v Scholar’s Bowlu, ter ekipa Lane Vincelj, Aljaža Primožiča (2. letnik), Matevža Bervarja (1. letnik). Mitja Suvajac je osvojil tudi srebrno medaljo v pisanju eseja, Matevž Bervar pa je osvojil zlato medaljo v debati.

Foto: Arhiv GCC

V pisanju eseja so zlato medaljo osvojile tudi drugošolki Rebeka Košmrlj, Eva Klara Drašković (obe sta  poleg Mitje Suvajca in Alena Pokupca osvojili tudi srebrno medaljo v debati) in prvošolka Gabriela Laznik Zalaznik, ki je v pisanju eseja posamično osvojila odlično 26. mesto med vsemi udeleženci. Matej Zidarn je dosegel najboljši posamični rezultat, saj je osvojil 17. mesto med debaterji, zablestel pa je tudi na velikem odru v Talent showu s pesmijo Valery.

Dijaki GCC so se po zaključenem tekmovanju v Kuala Lumpurju odpravili še na 4-dnevno raziskovanje Singapurja. Odlični tekmovalni rezultati in nova poznanstva z vrstniki s celega sveta so tako dopolnili nepozabno izkušnjo odkrivanja malezijske in singapurske kulturne raznolikosti ter gostoljubnosti domačinov. Na tekmovanje se je ekipa pripravljala 3 mesece, mentorja sta bila nekdanji dijak GCC Jure Macuh ter profesorica Valerija Zorko. Ekipa se je na tekmovanje pripravljala pod okriljem evropske točke za nadarjene, ki deluje na GCC. Številni pokrovitelji so podprli udeležbo na tekmovanju, prav tako projekt RaST (razvojno središče talentov).

M.I.