V naslednji izjavi za javnost so se podpisali prof. dr. Jurij Toplak, prof. dr. Matej Avbelj, izr. prof. dr. Borut Holcman in  doc. dr. Luka Martin Tomažič: “Po tem, ko je profesor Jurij Toplak razkril, da nekateri sodniki v času epidemije odločitve sprejemajo tudi z domačega fotelja z miško v roki tako, da vseh spisov ne odprejo, je predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez sporočil, da odločajo pošteno. Pet profesorjev prava iz Maribora in Ljubljane Ustavnemu sodišču predlagajo tri ukreše za povrnitev zaupanja v Ustavno sodišče. Za povrnitev zaupanja v neodvisno, nepristransko in pošteno odločanje in delovanje Ustavnega sodišča RS predlagajo analizo neobrazloženih sklepov o zavrženju, ki jih je sodišče v zadnjem letu od nastopa epidemije sprejelo. Takih neobrazloženih sklepov naj bi bilo približno tisoč.”

Zaradi hudih strokovnih napak nekaterih ustavnih sodnikov ima sedanja sestava Ustavnega sodišča Republike Slovenije katastrofalno podobo v slovenski javnosti. V teh dneh se je eden izmed osrednjih medijev spotaknil ob strokovno pot dr. Klemna Jakliča, ki je eden redkih, ki resno opozarja na napake, ki se dogajajo na US in v slovenskem pravosodju. Vendar ob hudih strokovnih napakah, ki so si jih dovolili dovolili Matej Accetto, Rajko Knez, Rok Čeferin in Marijan Pavčnik v osrednjih medijih ne duha ne sluha. Na najbolj obiskanem slovenskem portalu so prvo novico napisali in zapisali, da se je Čeferinu zgodila napaka “pomotoma”. A že čez nekaj ur je novica enostavno izginila iz njihove spletne strani. Toliko o njihovi neodvisnosti.

Pravni strokovnjaki pod zgoraj napisanim besedilom predlagajo povečanje transparentnosti dela sodišča najmanj toliko, kot je transparentno Evropsko sodišče za človekove pravice ter premislek o transparentnosti, primerljivi s sodišči razvitih demokracij. Obenem pozivajo Ustavno sodišče še k sprejetju notranjih pravil sodišča za preprečevanje dejanskih ter navideznih konfliktov interesov in vzpostavitve notranjega nadzornega mehanizma.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo