V letu 2019 iz obtoka odstranjenih za 76.000 evrskih bankovcev in kovancev – največ takšnih za 50 evrov

Foto: pixabay.com

Banka Slovenije je na svoji spletni strani objavila, da v Sloveniji že drugo leto zapored beležijo padec umaknjene ponarejene evrske gotovine. Skupna vrednost umaknjene gotovine se je tako v zadnjih dveh letih s 720.000 EUR znižala na nekaj več kot 76.000 EUR. Ob tem so še zapisali, da gre predvsem za posledico števila odkritih ponarejenih bankovcev, ki se je zmanjšalo za slabo tretjino, medtem ko se je število odkritih ponarejenih kovancev povečalo za skoraj 60 odstotkov.

V letu 2019 je bilo tako iz obtoka umaknjenih 1.236 ponarejenih evrskih bankovcev in 2.237 ponarejenih evrskih kovancev. Pri evrskih bankovcih je bilo umaknjenih daleč največ ponaredkov vrednosti 50 evrov (852 kosa), sledita bankovca za 20 (182 kosa) in 100 (94 kosov) evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra (1.743 kosov).

Ob tem v Banki Slovenije podobno kot v ECB poudarjajo, da verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja relativno majhna. Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen. Dodajamo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje.

Skupaj z ECB in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju v banki obveščajo, da lahko uporabniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletnem mestu ECB in na spletni strani Banke Slovenije.

V kolikor prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo, so še zapisali na Banki Slovenije.

Vrednost ponarejene gotovine, umaknjene iz obtoka v RS (v EUR). (Vir: Banka Slovenije)

M.I.