V letu 2021 za kulturo vlada namenila rekordnih 238 milijonov evrov iz proračuna

Foto: pixabay.com

Sredstva za kulturo za leto 2021 skupaj znašajo 238 milijonov evrov, saj so se v globalu povečala za kar 48,5 milijona evrov.  Gre za rekordni proračun v zgodovini Slovenije za kulturo. Kulturnim ustvarjalcem, ustanovam, zavodom in društvom s področja kulture je vlada v protikoronskih paketih doslej namenila 36,4 milijonov evrov pomoči.

Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo je povedala že lani jeseni, da želijo z rekordnim proračunom letos v kulturi ustvariti pogoje, ki bodo krepili ustvarjalnost in na podlagi tako imenovanega zakona o kulturnem evru, ki je začel veljati z januarjem letošnjega leta, izboljšati kulturno infrastrukturo. Po njenih besedah jim je sredstva za omenjeni zakon uspelo zagotoviti, zanj je v prihodnjem letu predvidenih 9,3 milijona evrov.

Tako so cilji ministrstva za kulturo še 30-letnica osamosvojitve, predsedovanje 1U, digitalizacija gradiva, sistemske rešitve, skrajšanje administrativnih postopkov pri pridobivanju sredstev in debirokratizacija.

“Epidemija koronavirusa je močno zaznamovala naša življenja in nas soočila s povsem novo realnostjo. Lansko leto je bilo težko za vse. Zavedamo se, da je ob zaprtju javnega življenja veliko breme tega ukrepa utrpela tudi kultura,” je zapisal premier Janez Janša.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: 238 milijonov evrov! Vlada v letu 2021 za kulturo zagotovila rekorden znesek iz proračuna!