V zdravstvu.si mnenja, da gre Golobova vlada z ukinitvijo novele zakona o javnem naročanju v smeri korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev

Foto: Pixabay.com

Zdravniki zbrani v skupini zrdavstvo.si so se z obžalovanjem odzvali na odločitev vlade Roberta Goloba, da ukine novelo zakona o javnem naročanju (ZJN-3C). V omenjeni skupini namreč poudarjajo, da smo v Sloveniji že 30 let priča preplačevanju medicinskih pripomočkov in zdravil. Po njihovem mnenju gre sedaj vlada v popolnoma napačno smer, da bi takšne anomalije lahko preprečila.

V skupini se zavzemajo za uvedbo referenčnih cen, obvezne elektronske dražbe, zaščito evropskih dobaviteljev in sankcioniranje domačih ter tujih ponudnikov pri izigravanju javnih razpisov. Zaradi tega so tudi pozdravili odločitev poslancev v minulem mandatu, ko so ti podprli predlog novele ZJN-3C.

Z odločitvijo nove vlade pod vodstvo Roberta Goloba, da razveljavi novelo zakona so prepričani, da gre Slovenija v napačno smer in to smer: “korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev v slovenskem državnem zdravstvu. V kolikor obstaja pravna neskladnost, bi od vlade pričakovali ustrezno popravo in dopolnitev novele, nikakor pa ne njene ukinitve”.

V skupini so skeptični, da bi Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki deluje v sklopu Ministrstva za zdravstvo pripomogel pri dejanskem znižanju stroškov v zdravstvu.

Odziv si lahko preberete tukaj.

Vir: Twitter