(Video) Državna sekretarka Polona Rifelj v skrajno levi oddaji, popolnoma “sezula” Milana Cvikla

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Edvard Kadič)

Iz vrst opozicije pogosto slišimo, da se Slovenija pot trenutno vlado močno zadolžuje, v resnici pa ne morejo sprejeti dejstva, da gospodarski kazalci kažejo odlično delo te vlade. Tako je pokazala tudi raziskava uglednega The Economista, ki je Slovenijo uvrstil na drugo mesto med državami, ki so se najbolje spopadle z epidemijo. Vendar, ko spregovorijo konkretne številke, se ne da več manipulirati, kar je dokazala tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade mag. Polona Rifelj v oddaji Studio City, ko je “pometla” z mag. Milanom Cviklom, predsednikom strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo. Cvikl je želel namreč v oddaji prikazati, kako napačni so podatki The Economista.

V oddaji je Polona Rifelj povedala, da se je dolg lani povečal, ko se je država zadolžila za 1,25 milijarde evrov in z negativno obrestno mero. Dodala je še: Če govori o takih velikih zadolževanjih oziroma dolgovih naše države, si lahko pripišejo SD sami.” V času vlade SD se je namreč Slovenija zadolževala po 7-odstotni obrestni meri, trenutna vlada pa po -0,25 odstotni, kar pomeni, da bomo vrnili manj kot smo si izposodili. V oddaji je še povedala, da so šle milijarde v času levih vlad v bančno luknjo, kar nas je pripeljalo na naslovnice vseh mednarodnih časopisov kot najslabše.

“Kar se tiče javnega dolga, vem da je opozicija osporavala in trdi, da je 14,5 odstotna. Gre za neto javni dolg, ne bruto dolg, kar govori SD, kar pomeni sedem in pol odstotka, medtem, ko je bruto 14 odstotkov in nekaj kot so povedali. Pri netu javnem dolgu gre za to, da so od generalnega dolga države odštete denarne rezerve. Države se v krizi zadolžujejo bolj, kot je dejansko potrebno, in ustvarjajo denarne rezerve, da lahko ukrepajo, kot je potrebno. In iz tega naslova je ta podatek sedem in pol odstotkov,” je poudarila Rifeljeva glede javnega dolga.

Rifeljeva je Cviklu še pojasnila, da gre sedaj denar ljudem in podjetjem, kar priznavajo tudi podjetja, gospodarska in obrtna zbornica. Takšni ukrepi so doprinesli k ohranjanju delovnih mest. V tem primeru je Slovenija ravnala popolnoma drugače kot Amerika, ki je najprej počakala, da so ljudje ostali brez služb, potem pa jim je država namenila pomoč.

Država je po besedah Rifeljeve javni dolg znižala za 2,3 odstotne točke in sicer na 77-odstotkov. To je daleč od tistega, kar želijo prikazati v SD, ko navajajo, da naj bi ta znašal 90-odsttokov. V oddaji je Rifeljeva še povedala, da je bila država najbolj zadolžena v času leve vlade in sicer 83-odstotkov BDP.

Celoten članek lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV