(Video) Kako bo Aleksander Čeferin upravičil uporabo solzivca proti 10-letnikom na finalu lige prvakov?

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Anfield Edition)

Do zadnjih dogodkov na finalu Lige prvakov je kritični zapis dal tudi odgovorni urednik Planet TV Mirko Mayer, ki je zapisal “Zdaj imata predsednik UEFE Aleksander Čeferin in vodja varnosti Željko Pavlica lepo priložnost, da se z odlično komunikacijo, ker ‘svojih državljanov ne smeš imeti za bedake, ki nič ne razumejo in samo ležijo na kavču’ distancirata od ‘fašistične represije’ francoske policije. Čakamo.”

Na sobotnem finalu Lige prvakov v Parizu je namreč prišlo do brutalnega obračuna policije z navijači, v katerem so uporabili solzivec in gumijevke. Zgodba je še toliko bolj zanimiva, ker je prvi mož UEFE Aleksander Čeferin pred časom veliko govoril kako nedopustno je, da je v Sloveniji policija uporabila solzivec in gumijevke, ko pa so to uporabili policisti na dogodku, ki poteka pod okriljem organizacije, ki jo vodi pa se je zavil v molk. Pri tem je potrebno povedati, da so bile žrtve uporabe solzivca tudi otroci.

“Več tisoč ljudi čaka potrpežljivo, nakar nenadoma pridejo “želve” (specialni policisti, op. a.) in začnejo mlatiti po ljudeh. Nobenemu nič jasno, vsi smo imeli karte, bili smo mirni, nihče ni povzročal težav. Nato kar naenkrat solzivec izza ograje. Škropili so ga kot kmet po njivi. Vmes z druge strani nas policija stiska od zadaj, bili smo ujeti med njimi in ograjo, izza katere so škropili solzivec. Sprašujem se zakaj?? Solzivec nad 10-letniki?? Agresija nad otroki in navijači, ki so želeli z originalnimi vstopnicami na stadion?? Katastrofa!!!!!” je po poročanju portala Domovina je dogodek opisal eden izmed navijačev iz Slovenije.

Ob teh dogodkih je potrebno izpostaviti, da ni šlo za prvi incident, ki se je zgodil na finalu tekmovanja, ki ga organizira UEFA in katere predsednik je Čeferin. Leta 2020 je namreč Čeferin po nasilju na Wembleyu na finalu Eura 2020 zagotovil, da se takšni dogodki ne bodo več ponavljali, saj bi se poskrbelo za varnost vseh navijačev. Vendar je bil Paris v soboto priča pravemu kaosu pred finalom Lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom, ko se je policija znesla nad obiskovalci finala med katerimi so bili tudi majhni otroci in nosečnice.

In Čeferinu se je zgodilo ravno to kar je pred časom v Sloveniji označil za nedopustno. Ob izgredih protestnikov v Ljubljani je namreč vlado Janeza Jaše obtoževal uporabe prekomerne sile in solzivca proti množici. Sedaj, ko se je njemu zgodil takšen incident pa se je zavil v molk in stvari ne želi komentirati.

Vir: Nova24TV