(Video) Poslanci SDS glede referendumov jasni: V nedeljo vsi glasujemo proti jemanju pravic, ki so že uzakonjene!

Foto: SDS

Poslanci SDS Zvonko Černač, Alenka Jeraj in mag. Branko Grims pravijo, da vsi trije zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih v nedeljo, 27. novembra, siromašijo Slovenijo in siromašijo ljudi.

NOVELA ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBI

Decembra lani je bil sprejet zakon, ki ureja pravice tistih, ki potrebujejo pomoč drugega, primarno starejših in invalidov. Zakon, ki je bil sprejet v času vlade Janeza Janše, jasno določa pravice, vire financira in način postopne uveljavitve, določa pa tudi, da vse obstoječe pravice, ki trenutno veljajo, veljajo do pridobitve novih pravic, slednje pa so ugodnejše, materialno bistveno višje kot obstoječe pravice, predvsem pa je nabor teh pravic širši.

Ta vlada za te ljudi očitno nima posluha. V razpravi o tem, zakaj je vlada sploh prišla z novelo zakona, ki uzakonjene pravice blokira, ni bilo s strani vlade slišati niti enega vsebinskega argumenta zakaj. “Poslušali smo o tem, da je zakon neizvedljiv, a nobenega argumenta za to. Obstoječi zakon je zelo natančen. V 158. členih zelo natančno določa prehod v nova razmerja in v nova, višja upravičenja. Potem smo poslušali, da ni podzakonskih aktov. Tudi če jih ne bi bilo, je za to odgovorna vlada,” je dejal Zvone Černač.

NOVELA ZAKONA O RTV SLOVENIJA

Največ nejasnosti in nezadovoljstva med ljudmi je požel vladni zakon o RTV. Alenka Jeraj, poslanka SDS je opozorila: “Želijo nas prepričati, da uvajajo nekaj novega, da bodo na novo uredili RTV, ki bo apolitičen, kar seveda ne drži. Namreč zelo podobno ureditev smo imeli v 90. letih, ko naj bi tako imenovana civilna družba predlagala ljudi, pa vemo, da je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen, saj ga je vodil Janez Kocijančič, ki je na dan imenovanja izstopil iz Združene liste socialnih demokratov, naslednice Komunistične partije Slovenije, kjer je bil predsednik. Že to je znak, da se zadeva lahko ponovi.”

 

Druga manipulacija, ki jo navajajo predstavniki vlade, je, da se bo z novim zakonom RTV depolitiziral in da se bo dalo večjo moč civilni družbi, kar nikakor ne drži. Programski svet se zmanjšuje, imeli naj bi le štiri predlagatelje iz civilne družbe. Olimpijski komite Slovenije, Zvezo invalidskih organizacij, SAZU in enega predstavnika verskih skupnosti. »Izključuje se gledalce in poslušalce, ki so do sedaj imeli neposredno predlagateljstvo in se to ekskluzivno dodeluje nekaterim, ki jih izvoli politika.

NOVELA ZAKONA O VLADI

Poslanec mag. Branko Grims je v nadaljevanju predstavil še laži in manipulacije v zvezi z novelo Zakona o vladi.

»Največja manipulacija je zagotovo trditev vlade, da uvedba treh novih ministrstev z vsem, kar to za sabo potegne, ne bo stala niti evra – to je citat ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik. In pri tem vlada celo govori o vitki vladi. Vlada z novelo zakona predlaga 20 ministrstev, s čimer gre v smer, ki je popolnoma neevropska. Kajti taka vlada, ne samo da ni vitka, kot zavaja javnost, taka vlada se mastno redi s tremi novimi ministrstvi in postaja evropski rekorder,« je bil jasen poslanec mag. Grims in nadaljeval:

»Bistvo je v stroških. Bistvo je v tem, da bo vse to strahovito stalo. Ne gre samo za tri dodatne ministrske plače, jasno je, da se to dela za tiste, ki so jim volivci na volitvah pokazali prst ven iz parlamenta, recimo gospe Alenki Bratušek. Vsako ministrstvo bo ustvarilo svoj birokratski aparat, ki vedno teži k temu, da se povečuje, da sebi daje dodatne naloge in vse to bodo plačevali davkoplačevalci.«

 

Trije sogovorniki zato pozivajo vse državljane da trikrat obkrožijo PROTI!

Vir: e-maribor