Voznik osebnega vozila imel v krvi dobre tri promile alkohola, voznica začetnica s promilo in pol alkohola v krvi zapeljala z vozišča

Foto: Policija

Iz Policijske postaje Celje so sporočili, da so na območju Policijske postaje Slovenske Konjice včeraj dopoldne obravnavali voznika osebnega vozila, ki je vozil krepko pod vplivom
alkohola. Alkotest je pokazal, da je imel 1,60 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 3,2 promili alkohola v krvi. Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja smo mu vozilo, ki ni bilo registrirano zasegli. Med vožnjo je storil še več cestno prometnih prekrškov zato mu sledi plačilo globe v višini 3.440 €.

Dva močno alkoholizirana voznika so včeraj obravnavali tudi na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem. V nočnih urah so obravnavali voznico začetnico, ki je na parkirišču trčila v parkirano vozilo in nato zdrsnila čez rob vozišča, kjer je vozilo obstalo naslonjeno na drevo. Voznici začetnici je preizkus z alkotestom, pokazal, da je imela 0,78 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano nekaj več kot promilo in pol alkohola v krvi. Voznici so prepovedali nadaljnjo vožnjo in ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog.

Na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem so obravnavali še voznika tovornega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal 0,54 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja so mu tovorno vozilo zasegli. Voznika čaka plačilo 1.400 € globe.

Ker je prodaja alkoholnih pijač osebam, ki kažejo očitne znake alkoholiziranosti prepovedana, zbirajo podatke tudi o tem, kje so vozniki popivali. Po Zakonu o omejevanju porabe alkohola bodo po zbranih obvestilih ustrezno ukrepali zoper osebe, ki so jim kljub očitnim znakom pijanosti, omogočili uživanje alkohola.

Vožnja pod vplivom alkohola je ne območju Policijske uprave Celje še vedno velik problem.

Ob tem so spomnili, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.

Policija še opozarja, da alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne
pijače.

Vir: PU Celje