Z novim vodstvom Osnovne šole Rogatec, tudi kip Edvarda Kardelja nima več mesta pred izobraževalno ustanovo

Foto: osrogatec.si

V zadnjih dneh se Osnovna šola Rogatec v medijih pojavlja zaradi različnih in ne najbolj zavidljivih zadev. Med drugim je pred kratkim omenjena osnovna šola pozornost pritegnila, da je po skoraj 29-letih samostojnosti pred njenim vhodom še vedno stal kip komunističnega revolucionarja Edvarda Kardelja. Z novim vodstvom je končno bil ta kip odstranjen in ne omalovažuje več stavbe, kjer se izobražuje naša mladina.

Za Demokracijo je ob tem občinski svetnik Občine Rogatec iz vrst SDS Viktor Božak povedal, da si je že dolgo prizadeval, da se omenjeni kip odstrani in je k tej realizaciji veliko pripomogla tudi nova ravnateljica. Božak je ob tem povedal, da je ravnateljici uspelo dejanje, ki ga tamkajšnji župan Martin Mikulič (NSi) ni uspel izvesti v svoji 25-let trajajoči poziciji župana Občine Rogatec.

V Demokraciji so ob tem še povedali, da je bila nova ravnateljica Osnovne šole Rogatec Alenka Virant imenovana 5. junija letos in da se njeno imenovanje ni zgodilo brez zapletov. Pred glasovanjem je namreč zaradi domnevno »neprestanih pritiskov in obstrukcij v delovanju Sveta zavoda in v postopku imenovanja ravnatelja« iz Sveta zavoda odstopilo pet predstavnic šole v Rogatcu.

Do imenovanja Virantove za ravnateljico je osnovno šolo vodil Viljem Prelovšek, ki naj bi pri svojem delu ustvaril velike dolgove, nekateri omenjajo, da bi naj bilo le-teh za okoli 90.000 evrov. Omenja se tudi, da bi naj šolski hišnik moral med službenimi obveznostmi opravljati tudi delo na ravnateljevem vikendu. Bivši ravnatelj naj bi med drugim tudi nezakonito odpuščal in nato za zneske namenjene odpravninam najemal kredite, za nujna popravila na šolskem objektu.

Z odhodom Prelovška naj bi se normalizirali tudi odnosi med občino in šolo. Kljub vsemu je Prelovšek sedaj občinski svetnik iz liste Hrast, pred tem pa je bil občinski svetnik iz kvote SMC.

Z novim vodstvom je le-to  pričelo upoštevati tudi Evropsko unijo in njene pozive, saj so namreč poskrbeli za odstranitev komunističnega revolucionarja in zločinca Edvarda Kardelja in tako zagotovili, da se upošteva Resolucija o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Omenjena resolucija predvideva tudi obsodbo vseh totalitarističnih režimov kot so nacizem, fašizem, stalinizem in komunizem.

Vir: demokracija.si