Župan Bojan Šrot sprejel predsednico Mednarodnega PEN

Foto: MOC

Minuli četrtek je župan Bojan Šrot sprejel osrednjo gostjo letošnjega Festivala Izrekanja, Jennifer Clement, predsednico Mednarodnega PEN.

PEN je mednarodno združenje književnikov, ki ima centre po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Slovenski PEN je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič.

Jennifer Clement se je rodila v ZDA, tam je tudi študirala, sicer pa vse življenje živi in ustvarja v Mexico Cityju. Leta 2015 je bila kot prva ženska v zgodovini izvoljena za predsednico Mednarodnega PEN, letos zaključuje drugi mandat. Zavzema se za enakost spolov in svobodo govora ter človekove pravice nasploh. Njena dela so bila prevedena v številne jezike, tudi v slovenščino.

Ugledno gostjo je v Celje povabil pesnik, igralec in knjižničar Kristian Koželj, ji je tudi umetniški vodja in ustanovitelj Festivala Izrekanja. Do sedaj je gostil več kot 50 pesnic in pesnikov iz 20 držav, osrednji gostje v prvih treh letih so bili ameriški pesnik in začetnih slam poezije Marc Kelly Smith, francoski pesnik Marc Delouze in avstrijski pesnik Andreas Unterweger. V svoji četrti izvedbi festival svojemu poslanstvu dodaja založniško dejavnost. Prva izdaja v festivalski knjižni zbirki Izrekanja bo pesniška knjiga z naslovom Ledeni mož: nove in izbrane pesmi avtorice Jennifer Clement, pesnice, pisateljice in predsednice Mednarodnega PEN ter osrednje gostje letošnjega festivala.

Hrbtenica in srce festivalskega delovanja ostajajo združevanje vrhunske poezije in performativne umetnosti, odpiranje prostora mladim ustvarjalcem in vpetost v domače okolje. Pomemben del so tudi pesniške delavnice za mlade pesnike, ki jih vodi osrednji gost festivala.

Mestna občina Celje Festival Izrekanja vsako leto podpira.

Župan Bojan Šrot in Jennifer Clement sta se pogovarjala o Celju ter življenju in delu umetnice. Predsednica Mednarodnega PEN se je vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Vir: MOC