Črtanje obveznega znanja slovenskega jezika iz zakona gre na očitno škodo Slovenije, zato v SDS razmišljajo o referendumu

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Andrej Hoivik)

“Zakon gre s postopkom in vsebino v popolnoma napačno smer. Če pride do tega, da bo iz njega črtana še tista minimalna obveznost znanja slovenskega jezika, bo za preprečitev uveljavitve tega zakona treba uporabiti vsa demokratična sredstva, ki so na razpolago, verjetno bo treba razmisliti tudi o referendumu. Tak zakon bi bil namreč v škodo Slovenije in bi vnesel konflikt med tiste, ki tu živimo, in tiste, ki prihajajo.” S temi besedami je mag. Branko Grims iz SDS včeraj pojasnil ravnanje koalicije s predsednico odbora za notranje zadeve Terezo Novak v zvezi z novelo Zakona o tujcih.

Kot smo že poročali je predsednica Odbora za notranje zadeve Tereza Novak iz Gibanja Svoboda v petek ob koncu predstavitve stališč vabljenih, enostavno prekinila sejo. S tem ravnanjem je poslankam in poslancem preprečila izražanje drugačnega mnenja o noveli Zakona o tujcih, ki med drugim predvideva tudi ukinitev obveznega znanja slovenskega jezika.

Na takšno samovoljno ravnanje predsednice odbora so se odzvali v SDS, kjer je mag. Branko Grims izrazil zaskrbljenost nad morebitnim sprejetjem takšnega zakona. Na novinarski konferenci je poslanec SDS pojasnil, da je takšno ravnanje v nasprotju z 11. členom Ustave Republike Slovenije, ki govori, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina. V nadaljevanju je izrazil prepričanje, da nobena integracija v družbo ne more biti uspešna brez znanja uradnega jezika.

Da gre resnično za skrb zbujajoče dejanje oziroma stališče vladne koalicije opozarja tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik. “Če znanje slovenščine ne bo več pogoj je naslednji logični korak zahteva, da ima pri nas vsak pravico upravne postopke, šolanje in zdravstvene storitve opraviti v materinem jeziku,” je prepričan Matej Lahovnik.

Vir: SDS in Twitter