Kdo in na kakšen način je legitimiral Inštitut 8. marec, da odloča o usodi vseh Slovenk in Slovencev? Koliko časa bi pod preteklo vlado potrebovale pristojne institucije, da bi odreagirale ob takšnih mahinacijah?

Foto: Twitter (Vinko Vasle)

Mi smo tisti, ki odločamo o prihodnosti. Mi smo tisti, ki soodločamo,” so včeraj na svojem socialnem profilu objavili predstavniki Inštituta 8. marec. V omenjeni organizaciji se namreč na podlagi povabila predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, čutijo poklicane, da bodo odločali o usodi vseh državljank in državljanov?

Včeraj je namreč predsednica državnega zbora gostila predsednico inštituta 8. marec Niko Kovač. Po sestanku je Kovačeva v imenu inštituta zapisala, da ji je zbiranje podpisov in vlaganje zakonov pokazalo, da je državni zbor prostor za navadne ljudi, hkrati pa zapisala, da sedaj oni odločajo o prihodnosti oziroma soodločajo.

Ob tej izjavi bi bilo zelo zanimivo videti, kdo je Inštitut 8. marec legitimiral, da lahko odloča o usodi vseh državljank in državljanov? Kot je namreč znano Inštitut 8. marec na volitvah ni nastopil kot stranka, ki bi ji ljudje lahko namenili svoj glas in bi mu s tem namenili prostor v državnem zboru.

V časopisu Delo so ob obisku Kovačeve v državnem zboru zapisali, da si želi predsednica Klakočar Zupančičeva inštitut vključiti v delo državnega zbora. Žiga Turk pri tem opozarja, da za takšne poteze ni pravne podlage v Ustavi Republike Slovenije. Zaradi tega bo zelo zanimivo videti, kako bo naprej potekalo to sodelovanje.

“Koliko časa bi trajalo, da bi se oglasili KPK, Računsko sodišče in ostali dežurni varuhi, če bi v času prejšnje vlade takšen status podelili npr. Zavodu Iskreni?”, je ob tem zapisal ekonomist Matej Lahovnik.

Vir: Twitter