Predlog novele zakona o vojaški službi predvideva uvedbo naborništva s 1. septembrom 2020

Foto: twitter.com

Danes je Slovenska demokratska stranka (SDS) na novinarski konferenci predstavila predlog novele zakona o vojaški službi s katero želijo izboljšati položaj Slovenske vojske s pomočjo ponovne uvedbe naborniškega sistema. Predlagane rešitve sta predstavila Aleš Hojs in Žan Mahnič.

Aleš Hojs je na novinarski konferenci povedal, da je bil že leta 2012 sprejet dokument Doktrina strateške rezerve, ki je določal, da bi morali v Sloveniji v enem letu izuriti 25.000 oseb, ki bi lahko kadarkoli pomagali pri zaostrenih varnostnih razmerah. Kljub temu, da je od tega minilo že skoraj 8 let smo danes po besedah Hojsa še daleč, da bi kaj takšnega uspeli doseči. Po njegovih besedah smo prišli celo tako daleč, da kaj takšnega trenutni ni mogoče doseči.

Hojs je prav tako prepričan, da danes v Sloveniji nismo več sposobni doseči koncepta vzpostavitve nacionalne garde, kar je bil predlog SDS pred 4 leti. Zaradi tega je prepričan, da je nujno, da se v Sloveniji uvede naborniški sistem, kar nenazadnje zahtevajo tudi trenutne varnostne razmere v svetu.

Žan Mahnič je na novinarski konferenci poudaril, da trenutno stanje v Slovenski vojski ne zagotavlja več niti normalnega delovanja vojske v miru kaj šele v bojni pripravljenosti. Poslanec vidi težavo tudi v dejstvu, da mladi, ki jim po letu 2004 ni bilo več potrebno služiti naborništva ne znajo rokovati z orožjem zato v primeru zaostrenih razmer ne bi mogli delovati pri obrambi države.

V SDS zato predlagajo, da bi novela črtala določbe, ki so omogočili zamrznitev služenja vojaškega roka. Vladi tudi predlagajo, da se uvede 6 mesečno služenje naborništva za vse, ki bi oddali vlogo za civilno služenje pa se čas podaljša na 12 mesecev. V SDS si tudi želijo, da bi spremembe začele veljati 1. septembra 2020, saj bi tako lahko pričeli hitro dopolnjevati tudi obstoječe vojaške enote.

Z uvedbo naborništva bi se po mnenju Mahniča med mladimi krepilo domoljubje ter izboljšala psihofizična pripravljenost med mladimi. Za uvedbo takšnega sistema bi bilo potrebno posodobiti nekatere kapacitete v vojašnicah, za delovanje pa bi bilo potrebno na kratek rok zagotoviti 30 milijonov evrov. Država bi dobila močan in številčen rezervni sestav Slovenske vojske ter predvsem obliko vojske, ki je leta 1991 obranila Slovensko ozemlje.

Mahnič je prepričan, da lahko predlog prestane prvo branje, saj naj bi po njegovih besedah predlagane spremembe podpirale tudi nekatere druge stranke: DeSUS, SNS, SAB. Prav tako naj bi na podporo omenjenim ukrepom kazale javnomnenjske raziskave.

M.I.