Bo Celje dobilo 505 metrov dolg viseči most v tibetanskem stilu?

Slika je simbolična. (Foto: pixabay.com)

Iz Mestne občine Celje sporočajo, da ima občina v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti. Zaradi tega so se odločili za sodelovanje s priznanim celjskim arhitektom, s katerim pripravljajo idejni projekt za izgradnjo visečega mostu. Viseči most želijo postaviti med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavževim hribom.

S takšnim projektom so prepričani, da bi povečali prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem zemljevidu. Tako bi v knežje mesto privabili številne goste od blizu in daleč. V kolikor bi prišlo do izgradnje bi bil viseči most dolg 505 metrov in bi bil med najdaljšimi visečimi mostovi, ki so zgrajeni v tibetanskem stilu.
Za projekt visečega mostu si župan Mestne občine Celje prizadeva že dalj časa, saj bi tako lahko v Celju doživljajsko in vsebinsko povezali historično mestno jedro s Starim Gradom Celje. Župan Bojan Šrot je ob tem povedal tudi, da s tem projektom načrtujejo ureditev tako imenovane doživljajske poti, s katero bi turiste vodili mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta Celje. Pot bi turiste nato vodila preko splavarskega mostu do Mestnega parka in naprej do Heraklejevega svetišča in potem preko visečega mostu na Stari Grad. S tem bi po županovih besedah lahko turisti v enem dnevu videli arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, pokrajinski muzej in še številne druge znamenitosti, ki jih ponuja mesto Celje. S projektom bi uresničili tudi zgodovinsko legendo, ki govori o tem, da je Stari Grad na levem bregu Savinje in nasproti stoječi Miklavžev hrib, kjer je tudi cerkev Sv. Miklavža že v času Celjskih knezov povezoval usnjen most.
Suspension Bridge Bridge Construction Brid
Idejno zasnovo je na zadnji seji mestnega sveta svetnikom predstavil arhitekt Nande Koprivnik. Po njegovih besedah bi bila teža same viseče konstrukcije 60 ton, zato bo gradnja zelo zahtevna. Sama konstrukcija bo v celoti iz jekla, sestavljen pa bo še iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, k bo zasnovana kot jeklena rešetka. Po besedah Nandeta Koprivnika bo most pritrjen v področje hriba na obeh straneh.
Prve ocene kažejo, da bo vrednost celotnega projekta znašala 3,3, milijona evrov, od tega bo stala ureditev dostopnih poti 1 milijon evrov, preostalih 2,3 milijona evrov bi stala gradnja samega mostu. Sicer finančne konstrukcije na Mestni občini Celje še niso pripravili. Projekt bi lahko izvedli v javno zasebnem partnerstvu ali bi se prijavili na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture. Zaradi zahtevnosti projekta načrtujejo v Mestni občini Celje da bi za potrebna soglasja in dovoljenja potrebovali dve leti, s samim odkupom zemljišč pa ne bodo imeli težav, saj bo projekt izpeljan na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Celje.

Podoben most so leta 2014 postavili na Avstrijskem Tirolskem, kjer so povezali ostanke srednjeveške utrdbe Ehenberg na eni strani brega in trdnjave Claudija na drugi strani. Zato so na Mestni občini Celje prepričani, da lahko takšen projekt zelo veliko prinese za samo mesto Celje.

M.I.