V članku “Korak bliže visečemu mostu med Starim gradom Celje in Miklavškim hribom” objavljenem na celje.info lahko beremo, da je Mestna občina Celje začela zbirati ponudbe za izdelavo projektne dokumentacije za turistično brv Stari grad – Miklavški hrib za pešce s pomožnimi objekti ter dostopnimi potmi. Na mestni občini si želijo, da bi se začela gradnja mostu v naslednjem letu.

Leto dni je od tega, ko je bila javnosti predstavljena ideja o izgradnji visečega mostu, ki bi povezoval Stari grad Celje ter Miklavški hrib, postaja vse skupaj očitno realnost. Te dni je namreč mestna občina Celje objavila javni razpis s katerim išče ponudnike za izdelavo projektne dokumentacije.

Most bo, kot je razvidno iz razpisne dokumentacije namenjen izključno prometu za pešce. Most bo zasnovan kot viseča konstrukcija z razponom dolžine približno 506 metrov, skupna dolžina nosilne konstrukcije – kablov bo 520 metrov. Na najvišji točki bo brv dosegla okoli 100 metrov višine, širina pohodne površine bo 120 cm. Nosilna konstrukcija bo sestavljena iz štirih kablov, nanje bo s pomočjo vešalk obešena pohodna površina, zasnovana kot jeklena rešetka. V celoti bo most jeklen, sestavljen bo iz kablov, vešalk, vrvi in pohodne površine ter bo sidran direktno v pobočje hriba na obeh straneh.

Tudi nove pešpoti pohodniškega značaja naj bi bile zgrajene v sklopu projekta, ob vznožju Grajskega hriba je načrtovano postajališče za avtobuse in parkirišče za osebna vozila ter kolesa z motorjem. Na obeh koncih visečega mostu bosta vstopna in izstopna točka v obliki manjšega razglednega platoja, preko katerega bi se vršil kontroliran vstop in izstop na brv.

Celotna investicija je ocenjena skupaj z DDV na 3.278.255,50 EUR. Kot je bilo pojasnjeno že lani bi lahko bil projekt izpeljan z javno-zasebnim partnerstvom, lahko pa bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture.

Članek “Korak bliže visečemu mostu med Starim gradom Celje in Miklavškim hribom” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/aktualno/korak-blize-visecemu-mostu-med-starim-gradom-celje-in-miklavskim-hibom-foto/