V naslednjih treh letih se bo v sklopu evropskega projekta RUNE (angl. Rural Network Project, RUNE) v 165 slovenskih občinah zgradilo 233.000 optičnih priključkov. Po poročanju celje.info je del projekta tudi Mestna občina Celje.

S svojimi izvajalci projekt vodi evropski investicijski sklad Connecting Europe Broadband Fund (CEBF). Cilj samega projekta je zagotavljati ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na območju podeželja.

Omrežje bo omogočalo hitrosti večje od 1Gb/s, zajeli bodo 70 % ozemlja Slovenije, 80 % občin v Sloveniji ter okoli 700 tisoč prebivalcev Slovenije. Izgradnja interne (hišne) inštalacije in priklop na infrastrukturno omrežje naj bi posameznega uporabnika stalo 150 evrov. Se bodo pa na omrežje lahko priklopili naročniki vseh nacionalnih operaterjev. Na omrežje naj bi se prvi uporabniki lahko priključili že letos.

Na linku https://www.celje.info/splosno/zacenja-se-gradnja-233-000-tisoc-opticnih-prikljuckov-v-165-obcinah-preverite-cekdaj-ga-boste-dobili-na-vasem-naslovu/ najdete iskalnik, kjer lahko preverite ali je izgradnja načrtovana tudi na vašem naslovu in kdaj lahko “optiko” pričakujete. 

 

M.I.